• Вид:
  • Жанр:
  • Продължителност:
  • Среден рейтинг:

Световният ден на множествената склероза беше отбелязан с пациентски истории

Гледай
Сподели

Медийното събитие, с тема “Диагноза” се превърна в платформа за информираност към предизвикателствата на редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания

На 28 май, вторник, отбелязахме Световния ден на множествената склероза с медийно събитие. То се проведе под името “Кутия за приказки”, а темата бе – “Диагноза”, подчертавайки принадлежността му към Здравната кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. 

Акцентът бе поставен върху две основни заболявания – Множествената склероза и Оптичният Невромиелит


Те са със сходната им симптоматика, която е фактор за забавяне на диагностиката. Ранното разпознаване на симптомите и точната диагноза са ключови за пациентите с редките заболявания. Това е и мисията на инициаторите на събитието – д-р Иван Томов и д-р Мария Трифонова, създатели на медицинския информационен портал Diagnosa.info. 

В откриващата си реч д-р Иван Томов сподели: “Това, което се опитваме да постигнем е една общодостъпна платформа за повишаване на осведомеността към редките автоимунни неврологични заболявания”. В допълнение д-р Мария Трифонова добави: “Не случайно се спряхме на две пациентски истории, които по своята симптоматика много си приличат. Понякога са трудно различими и биха затруднили, особено в началото, някои от специалистите. За щастие, в съвременния диагностичен процес, благодарение на някои  специфични биомаркери, двете заболявания могат да бъдат разграничени. Това е важно за определяне на правилната профилактика, респективно лечение на всяко едно от двете заболявания.” 

В събитието взе участие и академик Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и директор на УМБАЛ “Свети Наум” в София. Той сподели за новостите в диагностиката и лечението на редките заболявания и по-конкретно – множествената склероза. Днес в България невролозите разполагат с над 13 одобрени и реимбурсирани от Здравната каса терапии за лечение на множествената склероза. Това дава възможност на лекарите да намерят подходяща за всеки пациент терапия. Целта е да отдалечат фаталните последствия възможно най-много и да допринасят за това, да водят нормален начин на живот. 

В контекста за повишаване на осведомеността, инициативата “Кутия за приказки” успя да срещне подкрепа в лицето на медиите. Предостави се възможност за споделяне на лични преживявания и опит чрез пациентски истории. Актьорите Дарин Ангелов и Евелин Костова бяха “разказвачи”. Именно такъв тип платформи не само повишават осведомеността, но и подчертават важността на ранната диагностика и правилното лечение за всеки пациент.

Повече можете да научите на Медицинския информационен портал за пациенти Diagnosa.info, тук – https://diagnosa.info/

custom-fvplayer

Отзиви Световният ден на множествената склероза беше отбелязан с пациентски истории

В момента няма отзиви за Световният ден на множествената склероза беше отбелязан с пациентски истории
Scroll to top